Dezinfekcia priestorov ako priorita firiem

Podniky v súčasnosti robia všetko pre to, aby bol personál a verejnosť v bezpečí čo najefektívnejším spôsobom. Patria sem účinné sanitačné, dezinfekčné techniky a dezinfekcia priestorov na obmedzenie šírenia vírusu.

 

Šírenie covid-19 na pracovisku

Akým spôsobom sa vírusy a baktérie šíria? Dr. Neal Langerman Ph.D., chemik s viac ako 40- ročnými skúsenosťami v odbore, priblížil šírenie covid-19 nasledovne:

SARS-CoV-2, vírus, ktorý spôsobuje COVID-19, sa šíri ako bio-aerosól. V závislosti na mechanizme generovania - dýchanie, rozprávanie, kašeľ, kýchanie atď. sa bio-aerosóly usadzujú zo vzduchového stĺpca za menej ako dva metre a za 15 minút. Aj keď existujú správy, ktoré deklarujú výnimky z týchto čísel, poskytujú dobrý referenčný rámec pre vytvorenie bezpečného pracovného priestoru.

Aj keď je vírus pomerne krehký, správy naznačujú, že môže pretrvávať na tvrdých povrchoch, poréznych aj neporéznych, od minúty do hodín, čo zvyšuje možnosť jeho prenosu z ruky na telo, a zvyšuje tak riziko infekcie. Lipidy, ktoré pokrývajú genetický materiál vírusu, sa však dajú ľahko narušiť, takže dezinfekčné povrchy môžu vírus ľahko zabiť. Firmy musia zvoliť správny dezinfekčný výrobok a pochopiť ako ho používať.

 

Dezinfekcia vysoko-kontaktných plochy

Podniky by mali dbať na pravidelnú dezinfekciu a dezinfekciu povrchov s vysokým kontaktom, ako sú klučky dverí, dosky a spínače pomocou prostriedkov prispôsobených na účinnú plošnú dezinfekciu. Ak je to možné, je dobré znížiť počet oblastí s vysokým kontaktom pomocou samozatváracích dverí alebo uloženia ovládacích prvkov na zastavenie kontaktu s doskami.

Na zníženie rizika infekcie pravidelnou dezinfekciou treba dbať najmä pri položkách ako sú:

  • stoly,
  • kľučky na dverách,
  • klávesnice,
  • toalety
  • kuchynky,
  • umývadlá
  • vypínače svetla a zásuvky,
  • telefóny (najmä pevná linka),
  • rukoväte čerpadiel,
  • dotykové obrazovky,
  • bankomaty a iné.

 

Čistiace tímy by mali vykonávať bežné čistiace procedúry najmenej raz za zmenu alebo raz denne v závislosti od obsadenosti priestoru. Častejšie intervaly sú vyžadované v priestoroch, kde je vysoká frekvencia pohybu osôb alebo v tzv. vysoko-kontaktných zónach, ako sú napríklad toalety, spoločné kuchynky, šatne a pod.

 

Správny dezinfekčný prostriedok

Na trhu existuje veľa dezinfekčných a čistiacich prostriedkov, preto by si zamestnávatelia mali dôkladne zvážiť výber na základe účinnosti a účelu použitia.

 

Plošná dezinfekcia priestorov

Na plošnú dezinfekciu priestorov ako sú kancelárie prípadne iné administratívne priestory je vhodné použiť výrobky ako Dezinfekcia povrchov TYPOX alebo Nano Silver Protector. Tie majú okamžitý účinok, prenikajú hlbšie do povrchov, na ktoré ich aplikujete a sú k nim šetrné. Receptúra dezinfekcie TYPOX je dokonca odporúčaná svetovou zdravotníckou organizáciou WHO.

Na postrekovú dezinfekciu interiérov automobilov, MHD, spoločných priestorov, kancelárií, zasadacích miestností a pod. je vhodným riešením Biocídna dezinfekcia povrchov ultrakoncentrát. Tento typ dezinfekcie zabezpečí, že ošetrený predmet je chránený pred bunkovými alebo nebunkovými mikroorganizmami. Vhodný na dezinfekciu rúk i všetkého vybavenia. Výrobok je silný, dlhotrvajúci, antibakteriálny, antivírusový a má protiplesňový účinok.

 

Germicídne žiariče

Dezinfekcia priestorov pomocou germicídnych žiaričov je určená do interiéru. Čistenie pomocou týchto žiaričov je bezpečné a uzavretý žiarič môže bežať aj za vašej prítomnosti. Svojím tichým fungovaním neruší pri pracovnej činnosti a efektívne ničí baktérie, plesne, kvasinky a vírusy, vrátane covid-19.

Žiariče sa používajú na dezinfekciu vnútorných priestorov napr. v nemocniciach, ambulanciách lekárov a veterinárov, čistiacich miestnostiach, kanceláriách s klimatizačnými jednotkami, ale aj bez nich, vo výrobe a pri spracovaní potravín, v skladovacích priestoroch, na úradoch a verejných miestach s veľkým pohybom ľudí.

Výhodou žiaričov oproti plošnej dezinfekcii je aktívne ničenie nežiadaných látok v priestore, kde je umiestnený.

 

Osobná hygiena

Pravidelné umývanie rúk a ich dezinfekcia je jednou z najjednoduchších a najefektívnejších metód znižovania rizika infekcie. Umývanie rúk s kombináciou s dezinfekčným prostriedkom s minimálnym obsahom 60% alkoholu zabezpečuje účinnú ochranu.

Zamestnanci by si mali umývať a dezinfikovať ruky pri každom príchode a odchode z pracoviska, niekoľkokrát počas zmeny. Dezinfekcia je obzvlášť dôležitá pri zamestnancoch, ktorý manipulujú s väčším množstvom predmetov a dotýkajú sa mnohých povrchov.

 

Dezinfikujte efektívne

Zamestnávatelia môžu udržiavať dezinfikované pracovné priestory a zamestnancov v bezpečí bez toho, aby to malo negatívny dopad na produktivitu. Vypracovaním jasného plánu na udržanie čistého prostredia pri opätovnom otváraní a prevádzke môžu podniky zaistiť, aby mohli udržiavať zamestnancov a zákazníkov v bezpečí. Podniky by tiež mali plán pravidelne prehodnocovať a udržiavať v ňom flexibilitu, aby sa mohli adaptovať na akékoľvek zmeny.

Pandémia covid-19 prinesie so sebou veľmi veľa zmien. Jednou z nich bude určite prístup k ochrane zdravia zamestnancov a partnerov, aby sa zamedzilo prípadnému šíreniu inej nákazy, ale aj úplne štandardných epidémií. Pravidelná dezinfekcia priestorov a osobná hygiena sú cesty, ako sa preventívne chrániť. Nepodceňujme to!